Uw winkelwagen
Laagste Prijs Garantie | Gratis bezorgd Laagste Prijs Garantie | Gratis bezorgd

Hoeveel stoelen kun je eigenlijk kwijt aan een ronde tafel?

Hoeveel stoelen kun je eigenlijk kwijt aan een ronde tafel?

Stoelen bij ronde tafel

Ben je van plan om een nieuwe ronde eettafel te kopen? Dan is de eerste vraag: hoeveel stoelen passen aan een ronde tafel? Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je genoeg ruimte hebt voor iedereen. Met onze handige formules kan het niet misgaan.

Ronde eettafel met stoelen en fles gin

Met hoeveel personen kun je zitten aan een ronde tafel?

Ronde tafels zijn er in verschillende diameters, bijvoorbeeld ronde tafels van 120 cm, maar ook van 180 cm. Het is belangrijk om te kijken naar hoeveel zitplaatsen je nodig hebt. In hoofdlijnen kun je het volgende aan houden: 

Diameter  Aantal personen
Ronde tafel diameter 100 cm 3 personen
Ronde tafel diameter 110 cm 4 personen
Ronde tafel diameter 120 cm 4 personen
Ronde tafel diameter 130 cm 4 of 5 personen
Ronde tafel diameter 140 cm 5 of 6 personen
Ronde tafel diameter 150 cm 6 of 7 personen
Ronde tafel diameter 160 cm 7 of 8 personen
Ronde tafel diameter 170 cm 8 of 9 personen
Ronde tafel diameter 180 cm 9 of 10 personen

 

Bovenstaande is uiteraard ook afhankelijk van de breedte van je eetkamerstoelen. Als je al een idee hebt van welke stoelen je wilt en met hoeveel personen je aan de ronde tafel wilt kunnen zitten, kun je met onderstaande formule uitrekenen welke diameter ronde tafel je het beste kunt kiezen. 

Formule om juiste diameter ronde eettafel te berekenen

Bijvoorbeeld als je 5 stoelen hebt van 50 cm breed, dan komt de formule uit op 127 cm en kom je dus prima uit met een ronde tafel van 130 cm doorsnede.

Hoeveel stoelen passen om mijn ronde eettafel?

Ga je niet uit van het aantal personen, maar wil je liever weten hoeveel stoelen passen om jouw gewenste ronde eettafel? Dan kun je de volgende formule gebruiken om te berekenen hoeveel stoelen je kwijt kunt.

Formule voor hoeveel stoelen om een ronde tafel passen

Bijvoorbeeld, als je zou kiezen voor de Supreme stoel van 50 cm breed bij een ronde eettafel van 140 cm, dan is de uitkomst van de som: 5 stoelen.

Hoeveel ruimte blijft er over tussen de stoelen?

Wanneer je je keuze hebt gemaakt voor de grootte van het ronde tafelblad en voor de breedte van je eetkamerstoelen, is het nog belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid ruimte die je prettig vindt tussen de stoelen. Wij houden standaard 30 cm aan, maar omdat de uitkomst van de formule hierboven afgerond is, kom je uit op een iets ander getal dan 30 cm.

Formule voor ruimte tussen stoelen bij een ronde tafel

Bij het bovenstaande voorbeeld van de Supreme eetkamerstoel is de ruimte tussen de stoelen uitgekomen op 37 cm.

Heb ik voor een ronde tafel meer of minder ruimte nodig?

Omdat een ronde eettafel vrij in de ruimte staat, is het belangrijk dat je rond de gehele tafel genoeg ruimte overhoudt om te lopen. Bij een vierkante of rechthoekige tafel kun je kiezen om de loopruimte te beperken tot twee of drie kanten van de tafel. Ten opzichte van deze tafels, heb je met een ronde tafel dus meer ruimte nodig. Houd er ook rekening mee dat je een stoel zonder armleuning 60 cm naar achteren moet kunnen schuiven om te kunnen gaan zitten. Bij een stoel met armleuning komt dit uit op zo'n 75 cm. Wil je nog genoeg loopruimte overhouden achter de stoelen? Zorg dan nog voor zo'n 50 cm extra achter de stoel.

Laat een reactie achter