Uw winkelwagen
Laagste Prijs Garantie | Gratis bezorgd | Gratis gemonteerd Laagste Prijs Garantie | Gratis bezorgd | Gratis gemonteerd

De 10 Bewezen Gewoontes voor een Betere Nachtrust

De 10 Bewezen Gewoontes voor een Betere Nachtrust

Slapen is een primaire noodzaak voor ieder mens (en dier). Een fijn bed met een goed matras is prettig, maar geeft nog geen garantie op een goede nachtrust. Structureel slecht slapen heeft verstrekkende gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. En niet alleen dat. Je presteert minder, je creativiteit is minimaal, je humeur is niet optimaal en je concentratievermogen laat te wensen over. Gelukkig kun je er wat aan doen, door gewoontes aan te nemen die je lichaam en geest optimaal voorbereiden voor een heilzame nachtrust.

Gewoonte 1 - Je brein voorbereiden op slaap

Heb je de gewoonte om vlak door het sluiten van je ogen je brein hoog actief te houden? Stop daarmee. Hiermee bedoel ik, het doornemen van je social media, de laatste nieuwsberichten lezen, het kijken van een serie, het appen met vrienden. Allereerst houdt het kijken naar een verlicht scherm je geest zo wakker als het maar zijn kan, want ons primitieve brein denkt dat het klaarlichte dag is. Bovendien houdt de informatie die je opneemt tijdens deze bezigheden je brein draaiende op de hoogste toeren. Ook wanneer je denkt alle informatie prima van je af te kunnen zetten, gebeurt er onbewust van alles. Connecties worden gemaakt, conclusies worden getrokken, gevoelens worden gestimuleerd. Schaf het gebruik van apparaten voor het slapen gaan af. 

Gewoonte 2 - Minder koffie en alcohol

Het dagelijks meerdere malen drinken van koffie of alcohol is een gewoonte die  niet erg bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Caffeïne en alcohol zijn stimulerende middelen en houden je dus wakker. Ook als het in slaap vallen geen probleem voor je is, dan kan de kwaliteit van je slaap sub-optimaal zijn na het nuttigen van stimulerende middelen. Houd er rekening mee dat alcohol in feite een gif is, waar je lichaam heel wat werk aan heeft om het te neutraliseren. 

Gewoonte 3 - Bedtijd-ritueel

Je hebt een ritueel nodig, dat jouw interne systeem het signaal geeft dat er een 'cooling down' plaatsvindt na je drukke dag. Stop minimaal een uur voor het slapen met je schermactiviteiten. Neem een warme douche of bad, poets je tanden, trek je slaapkleding aan. In bed schrijf je in je dagboek, of je leest een prettig boek. Dit alles in een vaste volgorde. Je systeem zal gaan wennen aan dit ritueel en weet wat er daarna van hem wordt verwacht: een diepe nachtrust.

Gewoonte 4 - Lege maag

Het is niet handig te gaan slapen terwijl je juist je lichaam de opdracht hebt gegeven om keihard te werken. Dat is in feite wat je doet als je kort voor het slapen nog een flinke maaltijd nuttigt. Je hoeft ook niet hongerig naar bed te gaan, maar zoek naar je juiste balans. Het beste is om 3 uur voor het slapen geen maaltijd meer te eten.

Gewoonte 5 - Regelmatige Tijden

Je lichaam functioneert optimaal bij een vast ritme. Houd daarom vast aan de tijden waarop je gaat slapen en waarop je opstaat, ook in de weekenden. Als het lichaam weet wat er van hem wordt verwacht, dan zal hij zich zonder problemen daarnaar gedragen.

Gewoonte 6 - Geen middagdutjes

Ben je iemand die regelmatig middagdutjes doet en vervolgens 's-avonds slecht slaapt? Dan is het een goed idee om je dutjes over te slaan. Bovendien is de onregelmatigheid van 'af en toe een middagdutje' niet bevorderlijk voor je vaste ritme (zie gewoonte 5).

Gewoonte 7 - Optimaliseer je slaapkamer

De ideale slaapkamer is een oase van rust. Toch vinden we in veel slaapkamers een televisie, playstation of sport-toestellen terug. Alleen al het aanwezig zijn van deze items haalt het karakter van rust eruit. Waarschijnlijk ben je je hier niet bewust van, maar onbewust gebeurt er een hoop. Zorg dat deze items verdwijnen uit je slaapkamer. Op die manier geeft je brein nog slechts één betekenis aan het betreden van deze ruimte: rust.

Bed Compassion van Angel Cerda
Klik op de foto om dit bed te shoppen

Gewoonte 8 - Licht en temperatuur

In de zomer is de nacht kort. Je gaat slapen wanneer het buiten nog helemaal licht is en bij de ochtendgloren schijnt de zon al recht in je gezicht. Pas je raambedekking hierop aan. Het is zeker geen overbodige luxe om verduisterende raambekleding aan te schaffen. Het is ideaal als je bij daglicht je kamer toch donker kunt krijgen. Je lichaam krijgt hierdoor niet onnodig het signaal om wakker te moeten zijn, terwijl je eigenlijk nog niet klaar was met slapen.

Met betrekking tot de kamertemperatuur weten we hoe 'lekker' het slaapt tijdens een hittegolf. Maar ook in de winter kan je slaapkwaliteit worden aangetast, bijvoorbeeld door te dunne slaapkleding. Het devies is hier dat je naar je lichaam luistert en je omstandigheden overeenkomstig aanpast. Overweeg een airco in de zomer of een winterdekbed bij koude nachten. Ook een elektrisch dekentje of een warmwaterkruik aan je voeteneind is het overwegen waard. 

Gewoonte 9 - Lichaamsbeweging

Dagelijks bewegen/ sporten is niet alleen goed voor je nachtrust, maar heeft ook ontelbare voordelen voor je algemene gezondheid. Ons lichaam is gebouwd voor beweging. Alles gaat beter werken wanneer je dagelijks actief bent. Je spijsvertering, je immuunsysteem, je concentratievermogen, noem maar op. En dagelijks je lichaam moe maken is voor je systeem de perfecte reden om een goede nachtrust in te zetten voor je herstel. Ga alleen geen halve marathon lopen vlak voordat je in bed duikt. Sporten doe je bij voorkeur als start van je dag.

Gewoonte 10 - Beoefen een stress-verminderende activiteit

In de huidige maatschappij is stress normaal geworden. De meesten van ons hebben niet door dat we onder een constante mate van stress leven. Onze gedachten maken ons gek. Op geen enkel moment op de dag hebben we een moment waarop je de gedachten op pauze kunt zetten. Uiteraard beïnvloed dit ook je nachtrust. Het is daarom belangrijk om een dagelijkse gewoonte aan te nemen, die erop gericht is om je brein te kalmeren. Dit kan op meerdere manieren. Kies de manier die het beste bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden, dat je bewaart op je nachtkastje. Hiermee kun je voor het slapen je dag doornemen en je emoties ventileren. Ook kun je yoga leren beoefenen. Er zijn ontelbaar veel instructies en demonstraties te vinden op Youtube, maar lid worden van een yoga-school is ook zeker aan te bevelen. En dan is er nog meditatie. Er zijn verschillende technieken voor meditatie, die allemaal hetzelfde doel hebben. Ik zal er een apart blog-artikel aan wijden, want over mediteren is veel te vertellen.

mediteren

Kortom, als je slecht slaapt, dan is er echt iets aan te doen. Kijk goed naar je eigen gewoontes en maak aanpassingen waar nodig. Wie wil nou niet iedere dag de beste versie van zichzelf zijn? Je nachtrust is een enorm belangrijke schakel in het zijn van je beste zelf, dus neem de adviezen ter harte!

Laat een reactie achter