Uw winkelwagen
Laagste Prijs Garantie | Gratis bezorgd Laagste Prijs Garantie | Gratis bezorgd

Je huis sfeervol maken, succes gegarandeerd met deze tips!

Je huis sfeervol maken, succes gegarandeerd met deze tips!

Hoe maak je je huis sfeervol?

Lekker thuis. Iedereen geeft er zijn eigen invulling aan. Sommigen hebben hiervoor slechts een televisie en internetaansluiting nodig. Anderen komen graag thuis in een huis dat lekker knus is, sfeervol is ingericht en een gevoel van rust geeft. Maar hoe creëer je een warme sfeer in huis? We hebben alle tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Creëer sfeer met licht

Ken je dat? Huizen met TL-verlichting, omdat men graag "alles goed ziet". Handig, maar hiermee creëer je geen warme sfeer in huis. Natuurlijk zonlicht is daarentegen wel een enorme sfeermaker. Een plek waar de zonnestralen naar binnen mogen gluren gaat automatisch meestralen. Voor de avonden is de plafondlamp de minst sfeervolle keuze. Zet in plaats daarvan een wandlamp, staande lamp of tafellamp aan, met daarin een lichtbron met een zachte toon. De mogelijkheid voor het dimmen van je licht is hierbij een handige manier om je licht aan te passen aan de sfeer die je op dat moment wenst in de ruimte. Zet de lamp feller wanneer je wilt lezen en geniet van gedimd licht als je tv kijkt of geniet van een drankje. Wil je meer sfeer in huis in de winter? Zet dan wat leuke kandelaars of windlichten neer en steek de kaarsjes aan.

Warme sfeervolle woonkamer met kaarsen en sfeerverlichting

Tip 2: Breng de natuur in huis

Midden in de natuur, dat is waar we oorspronkelijk thuis horen. Daarom voelt het onmiddellijk als thuis wanneer je groen in huis haalt. Ga eens langs bij het tuincentrum en kies een plant waar je blij van wordt. Geef de plant een plek waar hij mag shinen, in een pot die goed matcht met de plant. Een bos verse bloemen is ook een goede keuze, mits je het oké vindt om iedere week een verse bos te halen. Een vaasje met gedroogde bloemen of takken is een leuk alternatief.

Ook meubels met natuurlijk en massief hout of andere natuurlijke materialen zoals riet, hennep of jute dragen enorm bij aan de sfeer. De meubels van Kensington en Vendôme zijn mooie voorbeelden van het gebruik van 100 jaar oud gerecycled hout.

Tip 3: Ruim op voor meer sfeer

Rommel is niet erg bevorderlijk voor een sfeervolle ruimte. Ook wanneer je het niet bewust in de gaten hebt, haalt rommel de balans uit het geheel. Rustig chillen op de bank is prettiger als je niet hoeft te denken aan de rommel eromheen. Ga ook eens door je spullen heen om te kijken of je bepaalde dingen kunt weggooien. Vaak hebben we niet door hoeveel spullen we in huis hebben die we nooit gebruiken. Houd als vuistregel aan: heb je het 2 jaar niet gebruikt, dan heb je het kennelijk niet nodig.

Haal wat mooie opbergermanden in huis waarin je de losse spullen opbergt, zoals kabels, opladers, leesbladen. Bind kabels bij je apparaten bij elkaar. Verwijder elementen die niets toevoegen aan de ruimte.

Tip 4: Breng sfeer in alle ruimtes van het huis

Je bent niet de hele dag in slechts één ruimte van je huis. Je loopt overal in en uit, en je wil overal dezelfde prettige sfeer hebben. Geef daarom aandacht aan iedere ruimte. Zelfs de wc en de badkamer kunnen sfeerelementen gebruiken, zoals mandjes voor je handdoeken en wc-rollen, geurstaafjes, of een vaasje met geurige potpourri. Ook spiegels zijn belangrijk voor een warme sfeer in huis.

Sfeervolle badkamer met spiegel

Tip 5: Kies warme kleuren op de muur

Haal de gezelligheid in huis met het juiste kleurgebruik. Kleur bepaalt de sfeer en uitstraling van de ruimte. Een ratjetoe van knalkleuren kan leuk zijn, maar valt niet onder de categorie 'knus'. Kies twee warme kleuren voor op de muur als basiskleuren. Zorg dat de grootste muren in de ruimte voorzien zijn van deze themakleuren. Stem ook je woonaccessoires af op de gekozen kleuren.

Tip 6: Ga voor zachte stoffen 

Op je chillplek, zoals je favoriete hoek van de bank, heb je een zacht dekentje of plaid nodig en een zacht sierkussen met een mooie hoes. Het plaatsen van een vloerkleed onder de zithoek geeft een enorme boost aan de sfeer in je woonkamer. Gebruik een mat die lekker aanvoelt onder je voeten.

Tip 7: Hang passende raamdecoratie op

Je keuze voor raambekleding is enorm bepalend voor de sfeer in huis. Wil je met de raamdecoratie een warme sfeer in huis creëren? Kies dan niet voor witte kunststof lamellen, maar voor warme natuurlijke kleuren die passen bij de kleuren op de muur. Materialen als katoen of hout krijgen hierbij de voorkeur. Mocht je gaan voor jaloezieën, dan geeft een houten variant meer sfeer dan metaal of kunststof.

Voor raambekleding is het een pré als je elementen uit de natuur in acht neemt. Bijvoorbeeld, een gordijn of vitrage dat bij je open achterdeur zachtjes deinst op een briesje, heeft onmiddellijk een rustgevend effect.

Tip 8: Zorg voor sfeer en balans

Balans is een natuurlijke behoefte van elk mens. Zorg daarom voor balans in je interieur. De elementen in je ruimte moeten in proportie zijn met de manier waarop ze worden gebruikt. Bijvoorbeeld, je wilt met een gezin van 4 personen niet slechts een tweezitsbank hebben. Je voelt automatisch behoefte aan meer zitruimte. Wanneer je een fijn gesprek voert, wil je de muziek wat zachter. Dat gebeurt vanzelf. Probeer datzelfde principe toe te passen in je interieur. Volg je gevoel, want balans betekent voor iedereen iets anders. Waar de een kiest voor minimalisme, kiest de andere voor een museum aan souveniers. Alles kan, zolang het goed voelt.

Ouderwetse sfeervolle woonkamer

Laat een reactie achter