Uw winkelwagen
Laagste Prijs Garantie | Gratis bezorgd Laagste Prijs Garantie | Gratis bezorgd

Deze 10 tips helpen je om beter te slapen

Deze 10 tips helpen je om beter te slapen

Een goede nachtrust is een primaire noodzaak voor ieder mens (en dier). Structureel slecht slapen heeft verstrekkende gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. En niet alleen dat. Je presteert minder, je creativiteit is minimaal, je humeur is niet optimaal en je concentratievermogen laat te wensen over. Gelukkig kun je er wat aan doen! In dit blog vind je 10 tips om beter te slapen.

Tip 1: Beperk blauw licht voor het slapen gaan

Heb je de gewoonte om vlak voor het sluiten van je ogen je brein hoog actief te houden op een scherm met blauw licht? Bijvoorbeeld om je social media nog even door te nemen, het laatste nieuws te lezen, een serie te kijken of door vrienden te appen. De invloed van blauw licht op onze slaap is groot. Het houdt je geest wakker en je brein blijft op volle toeren draaien om al die informatie die je tot je neemt nog te kunnen verwerken. Ook wanneer je denkt alle informatie prima van je af te kunnen zetten, gebeurt er onbewust van alles. Connecties worden gemaakt, conclusies worden getrokken, gevoelens worden gestimuleerd. Schaf het gebruik van apparaten voor het slapen gaan af, in ieder geval anderhalf uur voordat je gaat slapen.

Tip 2: Voorkom slecht slapen door alcohol of koffie

Koffie en/of alcohol en slapen gaan niet goed samen. Cafeïne  en alcohol zijn stimulerende middelen en houden je dus wakker. Ook als het in slaap vallen geen probleem voor je is, dan kan de kwaliteit van je slaap veel slechter zijn na het nuttigen van deze middelen. Houd er rekening mee dat alcohol in feite een gif is, waar je lichaam heel wat werk aan heeft om het te neutraliseren. 

Tip 3: Ga voor rust, reinheid en regelmaat

Je hebt een ritueel nodig, dat jouw interne systeem het signaal geeft dat er een 'cooling down' plaatsvindt na een drukke dag. Stop minimaal een uur voor het slapen met je schermactiviteiten. Neem een warme douche of bad, poets je tanden, trek je slaapkleding aan. In bed schrijf je in je dagboek of je leest een prettig boek. Dit alles in een vaste volgorde. Je systeem zal gaan wennen aan dit ritueel en weet wat er daarna van hem wordt verwacht: een goede nachtrust.

Tip 4: Ga niet slapen met een volle maag

Het is niet handig te gaan slapen terwijl je juist je lichaam de opdracht hebt gegeven om keihard te werken. Dat is in feite wat je doet als je kort voor het slapen nog een flinke maaltijd nuttigt. Je hoeft ook niet hongerig naar bed te gaan, maar zoek naar de juiste balans. Het beste is om 3 uur voor het slapen geen maaltijd meer te eten.

Tip 5: Zorg voor een goed slaapritme

Je lichaam functioneert optimaal bij een vast ritme. Houd daarom vast aan de tijden waarop je gaat slapen en waarop je opstaat, ook in de weekenden. Als het lichaam weet wat er van hem wordt verwacht, dan zal hij zich zonder problemen daarnaar gedragen.

Tip 6: Creëer een rustige slaapkamer

De ideale slaapkamer is een oase van rust. Toch vinden we in veel slaapkamers een televisie of PlayStation terug. Alleen al het aanwezig zijn van deze items haalt het karakter van rust eruit. Waarschijnlijk ben je je hier niet bewust van, maar onbewust gebeurt er een hoop. Zorg dat deze items verdwijnen uit je slaapkamer. Op die manier geeft je brein nog slechts één betekenis aan het betreden van deze ruimte, namelijk rust. 

Bed Compassion van Angela Cerdá
Klik op de foto om dit bed te shoppen

Tip 7: Daglicht en temperatuur

In de zomer is de nacht kort. Je gaat slapen wanneer het buiten nog helemaal licht is en bij de ochtendgloren schijnt de zon al recht in je gezicht. Pas je raamdecoratie hierop aan. Het is zeker geen overbodige luxe om verduisterende raambekleding aan te schaffen. Het is ideaal als je bij daglicht je kamer toch donker kunt krijgen. Je lichaam krijgt hierdoor niet onnodig het signaal om wakker te moeten zijn, terwijl je eigenlijk nog niet klaar was met slapen.

Met betrekking tot de kamertemperatuur weten we hoe 'lekker' het slaapt tijdens een hittegolf. Maar ook in de winter kan je slaapkwaliteit worden aangetast, bijvoorbeeld door te dunne slaapkleding. Het devies is hier dat je naar je lichaam luistert en je omstandigheden overeenkomstig aanpast. Overweeg een airco in de zomer of een winterdekbed bij koude nachten. Ook een elektrisch dekentje of een warmwaterkruik aan je voeteneind is het overwegen waard. 

Tip 8: Beter slapen door te sporten

Door dagelijks te bewegen en sporten zal je beter slapen, maar dit heeft ook ontelbare voordelen voor je algemene gezondheid. Ons lichaam is gebouwd voor beweging. Alles gaat beter werken wanneer je dagelijks actief bent. Je spijsvertering, je immuunsysteem, je concentratievermogen, noem maar op. En dagelijks je lichaam moe maken is voor je systeem de perfecte reden om in te zetten op beter slapen voor je herstel. Een halve marathon lopen vlak voordat je in bed duikt, is natuurlijk niet zo'n goed idee. Sporten doe je bij voorkeur als start van je dag.

Tip 9: Verminder stress

In de huidige maatschappij is stress normaal geworden. De meesten van ons hebben niet door dat we onder een constante mate van stress leven. Onze gedachten maken ons gek. Op geen enkel moment op de dag hebben we een moment waarop je de gedachten op pauze kunt zetten. Uiteraard beïnvloedt dit ook je nachtrust. Het is daarom belangrijk om een dagelijkse gewoonte aan te nemen, die erop gericht is om je brein te kalmeren. Dit kan op meerdere manieren. Kies de manier die het beste bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden, dat je bewaart op je nachtkastje. Hiermee kun je voor het slapen je dag doornemen en je emoties ventileren. Ook kun je yoga leren beoefenen. Yoga voor het slapen zorgt voor een goede nachtrust. Er zijn ontelbaar veel instructies en demonstraties te vinden op Youtube, maar lid worden van een yoga-school is ook zeker aan te bevelen. En dan is er nog meditatie. Er zijn verschillende technieken voor meditatie, die allemaal hetzelfde doel hebben. 

Tip 10: Een goed bed kopen

Tenslotte is natuurlijk een goed bed ook erg belangrijk. Het belang van een goed bed is groot als je beter wilt slapen. Bij ons kun je online jouw bed kopen. De bedden zijn exclusief matras, zodat je deze naar eigen wens en behoeften er later zelf op kunt plaatsen. Wij verkopen verschillende soorten luxueuze bedden van Richmond Interiors en Angela Cerdá in diverse stoffen en materialen. Wil je meer weten over onze bedden of wil je een stoffenstaal ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Vrouw die aan het mediteren is

Laat een reactie achter