Uw winkelwagen
Laagste Prijs Garantie | Gratis bezorgd Laagste Prijs Garantie | Gratis bezorgd

Blogs

Welke eetkamerstoelen passen bij mijn eettafel?

Welke eetkamerstoelen passen bij mijn eettafel?

Je tafel en stoelen hoeven niet per se van dezelfde set te zijn. Sterker nog, het is veel authentieker om zelf een combinatie te maken die echt bij je past. In dit artikel geven we bruikbare tips om de stoelen te vinden die niet alleen qua stijl, maar ook qua afmetingen passen bij je eettafel.

Velours eetkamerstoelen

Afstand tafelblad en zithoogte

Voor het comfortabel zitten aan je eettafel is het belangrijk om te weten welke afstand er is tussen het tafelblad en het zitvlak. De meeste eettafels zijn rond de 75 cm hoog. De zithoogte van een eetkamerstoel is meestal tussen de 45 en 50 cm hoog. Houd er rekening meer dat dik gevoerde zittingen inzakken wanneer je erop zit, waardoor de effectieve zithoogte lager wordt. Hoeveel ruimte er overblijft tussen je benen en het tafelblad is belangrijk voor het zitcomfort.

De afstand tussen de onderkant van de tafel en de vloer is waarmee je rekening dient te houden. Meet hiervoor de onderkant van het tafelblad tot de vloer. Indien de tafel een rand heeft rondom het blad (in het Engels een 'apron' genoemd), meet dan vanaf de onderkant daarvan. In de meeste gevallen zul je voor de afstand tussen het zitvlak en de onderkant van de tafel uitkomen op 20 tot 35 cm. In het algemeen wordt een ruimte tussen 25 en 30 cm het meest comfortabel gevonden.

Welke stoelen bij houten tafel

Breedte en diepte van de zitting

Zeker niet onbelangrijk voor het zitcomfort is de breedte en diepte van de zitting. Dit heeft veel te maken met je lichaamsbouw. Heb je lange benen, dan is een diepere zitting prettig. Het is ook maar net wat je gewend bent. Mensen van 2 meter lang weten niet beter dan dat hun knieën ver voor de zitting van de stoel uitsteken. Voor korte mensen is het wat minder fijn als je bij een diepe zitting niet helemaal met je onderrug tegen de rugleuning kunt zitten. Lang (na)tafelen wordt daardoor wat minder comfortabel.

Niet alleen voor je eigen zitcomfort zijn de afmetingen van het zitvlak belangrijk, ook het aantal stoelen dat je comfortabel naast elkaar kunt plaatsen is hiervan afhankelijk. Schouder aan schouder eten doe je vast niet met iedereen even graag. Houd rekening met tenminste 5 cm ruimte tussen de stoelen.

Tips eetkamerstoelen

Overigens, de breedte van je stoel bepaalt ook hoeveel stoelen je kwijt kunt rondom je tafel. Voor een rechthoekige tafel is dit gemakkelijk in te schatten, maar bij een ronde eettafel kan dat een beetje tricky zijn. Lees hiervoor onze tips in artikel Hoeveel stoelen kun je eigenlijk kwijt aan een ronde tafel?

Hoogte arm- en rugleuning

Als je kiest voor een eetkamerstoel met armleuningen, houd dan rekening met de hoogte van de tafel. Als de top van de armleuning tegen het tafelblad aankomt of tegen de onderkant aanschuurt, dan beschadig je zowel de stoel als de tafel. Idealiter schuiven de armleuningen zonder obstakels onder het tafelblad. Houd bij het kiezen van je stoel dus rekening met het laagste punt van het tafelblad in plaats van de hoogte van de top van het tafelblad.

Een belangrijk element is ook de hoogte van de rugleuning. Lage stoelen zijn prima, zolang ze niet compleet onder de tafel staan. Zorg dat de rugleuning minimaal 5 cm hoger is dan de tafel. Hierdoor passen de verhoudingen beter en klopt het geheel als set.

Stoffen eetkamerstoel

Stijl

Last but not least, de stijlen van de tafel en stoelen moeten bij elkaar passen. Een rustieke tafel van gerecylcled hout, zoals de Kensington tafel, komt minder tot zijn recht met een kaarsrechte kunstlederen stoel met verchroomde poten zoals de Sublime stoel. Wat het beste werkt is op zoek te gaan naar een overeenkomstig element in de tafel en stoelen. Dat zou kunnen zijn de glans van de finish van het hout (mat en hoogglans gaan niet echt goed samen), of de kleur van de poten.

Ook goed om in overweging te nemen is de rubuustheid van de designs. Een slank uitziende tafel met dunne poten is beter af met even slanke stoelen. Zoek ook de juiste balans tussen het aantal stoelen dat je nodig hebt en hoeveel ruimte er overblijft tussen de stoelen. Het zou zonde zijn om een perfecte match te vinden wanneer het te grote aantal stoelen de balans verstoort in je eetkamer.

Moderne eetkamerstoel

Het kiezen voor compleet verschillende stijlen kan wel, maar werkt alleen wanneer je echt voor een enorm contrast gaat. Want dan krijg je het effect van 'het is zo lelijk dat het mooi is'. Je ontlokt wat geheven wenkbrauwen bij je gasten, maar de mode bewuste en eigenwijze types in je kring wensen dat ze het zelf hadden bedacht.

Lees verder

Tips en inspiratie voor de leukste eettafel decoratie

Tips en inspiratie voor de leukste eettafel decoratie
De eettafel is een ideale plek om decoraties op te zetten, die je kamer een bepaalde uistraling geven waar je je prettig bij voelt. Deze plek wordt, vanwege het intensieve gebruik in ons dagelijks leven, vaak vergeten. In dit artikel geven we handige tips en inspiratie om er iets leuks en eigens van te maken. Lees verder

Bouclé is de meubeltrend van 2021

Bouclé is de meubeltrend van 2021

Hoewel de stof op zich al decennia lang bestaat, is Bouclé op dit moment enorm trendy. Je vindt het nu ook in de bekleding van meubels, zoals bij diverse banken en stoelen van onze Richmond Interiors collectie.

Wat is Bouclé?

Bouclé is bekend geworden in de modewereld en wordt door velen herkend als de 'Chanel-stof'. De frivoliteit die deze stof uitstraalt sprak de Franse modehuizen in de jaren 1950 enorm aan. Het stond voor vrijheid en eigenwijsheid. Bovendien is de stof heel fijn voor de tast en voelt hij exclusief aan. De stof wordt ook wel wolmix of Jersey genoemd.

Bouclé kenmerkt zich door de bijzondere weefstructuren, die meestal bestaan uit losse patronen, draden  en lussen van stoffen met verschillende structuren. Dit resulteert in een luxueuze, elegante en tijdloze uitstraling, die niet alleen welkom is in mode, maar ook in meubels!

Bouclé in meubels

Inmiddels in Bouclé doorgedrongen tot de meubelbranche, waar de bijzondere stof als bekleding voor stoelen en banken wordt gebruikt. Dit resulteert in meubelstukken die een heel fijn gevoel geven wanneer je het aanraakt.

De Harper stoel is hier een heel mooi voorbeeld van. Deze eetkamerstoel, bekleed met wit bouclé, is een genot om op te zitten tijdens een gezonde maaltijd of goed gesprek. Ook de fauteuil Richelle is enorm fijn om op te ontspannen, mede dankzij de heerlijk aanvoelende bouclé stoffering.

Innoveren in meubels

Zoals in zoveel branches wordt ook in meubels continu geïnnoveerd. Nieuwe ontwerpers rollen de schoolbanken uit en de prachtigste creaties bestormen de markt. Ook met de toegenomen aanstroom van designs uit het verre oosten wordt onze markt getrakteerd op nieuwe looks en feels. Met de doorbraak van bouclé zien we dat in het gebruik van stoffen ook geïnnoveerd wordt en daar zijn we bij SDHN Lifestyle heel gelukkig mee. We zijn echte liefhebbers van deze heerlijk aanvoelende stof en zien een grote toekomst weggelegd voor deze chique bekleding van stoelen en banken.

Lees verder

Je huis sfeervol maken, succes gegarandeerd met deze tips!

Je huis sfeervol maken, succes gegarandeerd met deze tips!
Lekker thuis. Iedereen geeft er zijn eigen invulling aan. Sommigen hebben hiervoor slechts een televisie en internetaansluiting nodig. Anderen komen graag thuis in een huis dat lekker knus is, sfeervol is ingericht en een gevoel van rust geeft. Maar hoe maak je je huis gezellig? We hebben alle tips voor meer sfeer in je huis op een rijtje gezet. Lees verder

Deze 10 tips helpen je om beter te slapen

Deze 10 tips helpen je om beter te slapen
Structureel slecht slapen heeft verstrekkende gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. En niet alleen dat. Je presteert minder, je creativiteit is minimaal, je humeur is niet optimaal en je concentratievermogen laat te wensen over. Gelukkig kun je er wat aan doen, door gewoontes aan te nemen die je lichaam en geest optimaal voorbereiden voor een heilzame nachtrust. Lees verder

Luxe meubels online kopen, hoe gaat dat precies? SDHN Lifestyle vertelt bij RTL4 Wooninspiraties

Luxe meubels online kopen, hoe gaat dat precies? SDHN Lifestyle vertelt bij RTL4 Wooninspiraties
In oktober 2020 waren wij te gast bij RTL4 programma Wooninspiraties. Dit was een aangename verrassing voor ons, omdat we zelf nog niet aan zo een podium hadden gedacht. RTL4 heeft ons hiervoor benaderd, nadat ze ons Instagram-profiel en daarna onze webshop hadden ontdekt. Zo leuk! Het werd een leuk gesprek, waarin we konden laten zien wie we zijn en waar we voor staan. Lees verder

Alles wat je moet weten over velours reinigen en onderhouden

Alles wat je moet weten over velours reinigen en onderhouden
Velours stof meubels zijn dé trend op dit moment. Velours, ook wel fluweel of velvet genoemd, is een luxe, elegante stofsoort. Natuurlijk wil je niet dat hier een vlek op komt, maar soms is dit helaas niet te voorkomen. Maar hoe kun je dan je velours het beste reinigen? We geven je 3 tips om deze vlekken te lijf te gaan.  Lees verder

Welkom Richmond Interiors!

Welkom Richmond Interiors!
Het is ons genoegen vanaf deze maand officiële retailpartner te zijn van het gevestigde Nederlandse luxe merk Richmond Interiors. Onze webwinkel, waarmee wij ons richten op het luxe segment, bleek een goede match voor dit merk, dat tot nu toe vooral in fysieke meubelwinkels te vinden was. Lees verder

Op bezoek bij Angel Cerdá

Op bezoek bij Angel Cerdá
Het is bijna alsof je een idool die je al jaren volgt, ineens mag ontmoeten. Stel je bent een enorme liefhebber van Prada en je word ineens uitgenodigd om bij hen in het bedrijf langs te komen voor een rondleiding en om te praten over jullie samenwerking. Zo voelde het voor ons om bij Angel Cerdá in Valencia langs te gaan. Lees verder